NIEUWS & ARTIKELEN

Juni 2023: 2 jaar na het einde van de Covid-steun: hoe kunt u anticiperen op de risico's voor uw klanten?

In juni 2023 is het twee jaar geleden dat er een einde kwam aan de Covid-hulp, en KMO's staan voor een nieuwe uitdaging: hoe te anticiperen op klantrisico's in dit nieuwe post-pandemische tijdperk? Nu de economische situatie evolueert, is het essentieel voor KMO's om zich doeltreffend voor te bereiden om potentiële risico's in verband met hun klanten te voorkomen. In dit artikel kijken we naar de vooruitzichten voor kmo's in deze nieuwe realiteit, analyseren we de klantrisico's waarmee ze in 2023 te maken kunnen krijgen, presenteren we winnende strategieën voor een effectieve voorbereiding en benadrukken we het belang van anticiperen op klantrisico's als hefboom voor groei voor kmo's.

De post-Covid-situatie: welke vooruitzichten voor KMO's?

Sinds het einde van de Covid-hulp hebben KMO's te maken met een voortdurend veranderende economische realiteit. Terwijl de pandemie veel sectoren heeft ontwricht, zijn sommige bedrijven erin geslaagd zich aan te passen en weer op te krabbelen, terwijl andere zwaarder zijn getroffen en moeite hebben om weer op de been te komen. Het is essentieel voor KMO's om de economische vooruitzichten na de pandemie te begrijpen en de kansen en uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te identificeren.

Klantrisico's in 2023: anticiperen voor betere preventie

Met het einde van de Covid-ondersteuning kunnen de risico's voor klanten veranderen en kunnen er nieuwe uitdagingen ontstaan voor het MKB. Het is belangrijk om je op deze risico's voor te bereiden om ze te voorkomen en de impact op het bedrijf te minimaliseren. Enkele van de meest voorkomende risico's waarmee kmo's in 2023 te maken kunnen krijgen, zijn late betalingen, faillissementen van klanten en veranderingen in consumentengedrag. Door op deze risico's te anticiperen, kunnen mkb-bedrijven strategieën opstellen om ze te beperken en zichzelf financieel te beschermen.

Winnende strategieën: hoe bereid je je effectief voor?

Om zich effectief voor te bereiden op klantrisico's in 2023, moeten kmo's winnende strategieën aannemen. Ten eerste is het essentieel om een goed cashmanagement te handhaven door een strikt betalingsbeleid in te voeren om late betalingen te voorkomen. Ten tweede is het belangrijk om het klantenbestand te diversifiëren en niet te afhankelijk te zijn van één enkele klant. Dit verkleint het risico dat één bedrijf failliet gaat. Tot slot moeten kmo's de vinger aan de pols houden van de behoeften en verwachtingen van hun klanten door te investeren in de kwaliteit van de producten en diensten die ze aanbieden.

Anticiperen op klantrisico's: een groeimotor voor kmo's

Anticiperen op klantrisico's gaat niet alleen over het voorkomen van problemen; het kan ook een hefboom zijn voor groei voor KMO's. Door te anticiperen op potentiële risico's kunnen bedrijven nieuwe kansen identificeren en hun strategie daarop aanpassen. Door bijvoorbeeld veranderingen in consumentengedrag te identificeren, kunnen bedrijven hun aanbod aanpassen en nieuwe producten en diensten ontwikkelen om aan deze nieuwe verwachtingen te voldoen. Daarnaast kunnen MKB-bedrijven door proactief om te gaan met klantrisico's hun geloofwaardigheid en reputatie verbeteren, wat weer nieuwe klanten en zakenpartners kan aantrekken.

Concluderend is het anticiperen op klantrisico's een essentieel aspect van MKB-management in de nieuwe post-Covid realiteit. Door zich effectief voor te bereiden en winnende strategieën te hanteren, kunnen kmo's potentiële risico's voorkomen en er zelfs hun voordeel mee doen voor hun groei. Het is cruciaal voor bedrijven om waakzaam te blijven, de economische ontwikkelingen en het gedrag van klanten in de gaten te houden en zich dienovereenkomstig aan te passen. Door proactief en flexibel te zijn, kunnen kmo's de uitdagingen overwinnen en de kansen van dit nieuwe tijdperk grijpen.

Een reactie achterlaten

Over 24PM

24PM is een coöperatief bureau dat bestaat uit partners die experts zijn in bedrijfsondersteuning, strategen, experts, C-Levels en professoren die erkend zijn in hun vakgebied.

We hebben een model gecreëerd waarmee we KMO's kunnen ondersteunen door 50% van onze tijd aan hen te besteden, terwijl we op een flexibele en dynamische manier ten dienste blijven staan van grote bedrijven die experts in strategisch management nodig hebben.

Deel dit artikel eenvoudig op je favoriete netwerk:

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Vind je dit een leuk artikel?
Vertel ons erover en laten we praten!
Wil je je huidige strategie testen met een van onze paren?

Tot 1 verzoek per jaar

Je kunt bijna gratis om 24 uur een Diagnostic aanvragen voor een van je bedrijven, gebruik dit formulier om het te bestellen, we bellen je terug om het te organiseren bij ons in de buurt of per video als je dat liever hebt.

Strategische diagnose

Claim vandaag nog je strategische diagnose voor een bijna gratis pakket en ontdek wat je goed doet en waar je kunt verbeteren. (2 uur durende bijeenkomst met 2 experts)*

* Maximaal één diagnose per bedrijfsdirecteur per jaar.